Kirjallisuuskritiikin verkkolehti
Etsii hehkuunsa kirjoja, jotka ansaitsevat lisää huomiota
photo

En liten bok om grymhet

Sofie Knutar, 8.10.2004
Ika Österblad: Brev till andra sidan s., Författarnas Andelslag 2003

Om dräktiga kattor som spikas upp på väggen och vilken dom som är den rätta för gärningsmannen (ett barn i simskolan). Om förföljelser av människor, i små historier, insprängda i texten som citaten av The Clash. Om vänskap och heta somrar i små samhällen. Ika Österblad rör sig i sin debutbok Brev till andra sidan mellan olika textskikt.

I breven som W skriver till andra sidan, sin vän Anni, avhandlas tankar om natur, regn och fiskar. Faror och grymhet. Politik och världshistoria, som W läser om i ett manus kallat ”Världshistoriens ömma tår”. Greppet är omväxlande dokumentärt, ibland skönlitterärt på ett vackert och stilrent sätt. W plågas av sina minnen från barndomsvänskapen med Anni och skriver bittra brev till henne. De måste brännas för att mottagaren ska kunna läsa dem. Men till slut glider W:s verklighet undan och bitterheten får sin förklaring.

Jag läser ut boken, otillfredsställd. Därför att jag gärna hade fortsatt läsa mer än de sextio sidorna erbjuder. Å andra sidan, en sådan reaktion är förstås möjlig bara om boken är tillräckligt mångsidig. Det kan jag säga om Brev till andra sidan; jag noterar flera sidor där jag hittar en särskilt fin formulering eller en iakttagelse jag vill minnas, t.ex. ”Solen ler blekt. Ett leende blekt som detta kan bara betyda: ’Det finns ingenting att säga’.”

Ika Österblad är ibland återhållsam, ibland väldigt generös i sina beskrivningar av miljö och människor i ett litet samhälle, och kontrasterna blir underhållande och tecknar en skarp, konkret bild av en tungrodd sommar och djup intelligens: ”I juli var luften som i ett växthus. Fuktig, nästan flytande, man hade en känsla av att simma redan på vägen till stranden. Gamla människor dog och Lindströms hund skenade om nätterna.”

Ika Österblad, Arvid Mörne-vinnare 1999, har själv formgett boken, samt de nio övriga titlarna som utkom i fjol året när Författarnas Andelslag firade trettio år av utgivning. Tyvärr verkar den storsatsningen också bli en av förlagets sista. Vill man dra in förlags- och författarpolitik i en recension kan jag säga att den uppmärksamhet Ika Österblad fått för sin bok inte motsvarar det boken förtjänar.

Arkistostamme löydät vanhempia kirjoituksiamme tarkemmalla hakukoneella. Voit hakea kirjoituksia ajan tai kategorian mukaan.

Arkisto