Torsti Lehtisen Sanojen avaruus on harvinaislaatuinen helmi luovan kirjoittamisen oppaiden joukossa. Angloamerikkalaiset sanataideoppaat voi jakaa karkeasti kahteen tyyppiin: käytännöllisiin, teknistä osaamista korostaviin ja ”filosofisiin”, omaan kasvuun panostaviin. Suomessa vallitsevana on ollut ensiksi mainittu. Lehtisen teos poikkeaa hyvin voimakkaasti tästä traditiosta. Sanojen avaruus mahduttaa 148 sivuun filosofiaa, huumoria, käytännön harjoituksia ja vinkkejä kirjoittajalle. Teos on siis yhtä aikaa filosofinen ja käytännöllinen – sanat ”mikään ei ole käytännöllisempää kuin hyvä teoria” – käyvät toteen.

Torsti Lehtinen on kirjallisuuden moniottelija (draamaa, aforismeja, esseitä, romaaneja, käännöksiä jne.) sekä filosofi. Parempaa lähtökohtaa sanataiteen oppaan kirjoittamiselle tuskin on. Jos pieni biografismi sallitaan, niin kirjailijan monivaiheinen elämä tuo teokseen omat ulottuvuutensa. Biografismiin uskaltaudun, koska Lehtinen itsekin käyttää itseään ja elämäänsä materiaalina Sanojen avaruudessa. Avoin subjektiivisuus on onnistunut ratkaisu ja tarjoaa lukijalle, joka siis ehkä itsekin on kirjoittaja, tavanomaisia oppaita enemmän.

Sanataideohjaajana vuodesta 1987 asti toimineena iloitsen suuresti Sanojen avaruudesta. Käytännöllis-tekniset oppaat on aika nopeasti käytetty luovan kirjoittamisen kurssien materiaalina. Loputtomiin ei ole järkevää miettiä dialogin olemusta tai romaanin rakennetta. Sen sijaan kaiken muuttumista, kaipausta ja suuria kertomuksia kirjoittaja voi pohtia (ja pitääkin!) koko elämänsä ajan. Tällaisia suuria teemoja Sanojen avaruus käsittelee mutta pysyy samalla koko ajan käytännön ja yksilön tasolla. Kirjan suuruus syntyy juuri tästä yleisen ja yksityisen vuorovaikutuksesta.

Monipuolisuudestaan huolimatta Torsti Lehtinen on saanut liian vähän huomiota. Sanojen avaruuden soisi saavan arvoisensa vastaanoton. Risto Ahdin ja Markku Toivosen Runouden kuntokoulua lukuun ottamatta meillä ei juurikaan ole filosofiselta pohjalta kirjoittamista käsitelty. Kun kirjoittaja vielä muistaa koko ajan lempeästi ironisoida itseään ja ihmistä yleensä, on lukunautinto taattu.

Torsti Lehtisen luentoja kuulleille on myös hienoa saada lukea omaperäisen ajattelijan oivalluksia kirjana. Pieni, harmaakantinen kirja, hiljaisuuden helmi. Sanojen avaruudessa on klassikkoainesta.

Jaa artikkeli: