Miehen kuolema
Niina Repo
WSOY 2000
Synkkä ja keveä labyrintti
Niina Repo onnistuu kolmannessa romaanissaan ”Miehen kuolema” mahduttamaan lyhyehköön teokseen (120 s.) niin paljon ymmärtämättömyyttä, että se hakkaa väärinymmärrysten ja niistä johtuvien käänteiden ja sekaannusten määrässä minkä tahansa kesäteatterikomedian. Kun kaikki lopussa selviää tai jää selviämättä, loppu ei ainakaan kaikkien osalta ole onnellinen.
Elämässään hukassa oleva Matilda lähtee kesäisiksi päiviksi omia ongelmiaan pakoon tätinsä kartanoon. Siellä näyttää ensin kaikki olevan erinomaisessa järjestyksessä ja elämä auvoista. Täsmällinen päiväjärjestys osoittautuu uskomattoman pelin kulissiksi.
Täti Viktoria tekee taidetta vanhassa navetassa. Ateljeessa valmistuu toinen toistaan kummallisempia ja kammottavampia näköishahmoja. Entinen kihlattu roikkuu hirressä, ja anoppi saa inhorealistisen muodon. Navetassa valmistuu käsityönä myös suuritöinen ruumisarkku, jolle on lopulta myös käyttöä.
Niina Revon romaanin henkilöt ovat mustasukkaisia, vainoharhaisia, elämässään pettyneitä. Puolisoiden, tädin ja tämän miehen, valtataistelu on synkkää. Jonkin verran epäuskottavilta tai liioitelluilta tuntuvat aisankannattajaksi epäillyn nuoren poliisin kuvaus ja miehen mm. hänestä kirjoittamat paikallislehden pakinat. Rakkaus on kadoksissa, jos sitä on koskaan ollutkaan.
Alussa romaani tuntuu keveältä elämään kiinnittymättömän päiväperhon lepatukselta. Mitä edemmäs mennään, sitä synkemmiksi teemat muuttuvat. Tästä huolimatta romaanissa jollakin tasolla säilyy koko ajan keveys. Revon kieli tukee tätä vaikutelmaa. Luin ensin romaania nopeasti ja kuin hyvinkin viihteellistä kirjaa. Juonen mutkistuessa tahtia oli pakko hiljentää jo siksikin, että kaikki langat olivat niin tyystin solmussa. Tämä puolestaan paitsi sai romaanin muistuttamaan aika ajoin kesäteatterikomedian labyrinttia toi myös mukaan jännitysromaanin aineksia ja samalla lisää ulottuvuuksia ja kerroksellisuutta.
Kuulostaa ristiriitaiselta. Minusta Revon teos on ristiriitainen. Jos ristiriitaisuuden sietää, ”Miehen kuolema” on kiinnostava lukukokemus.