Kiiltomato näyttää tänään erilaiselta kuin viime viikolla. Päivitimme ulkoasun vuoteen 2011 ja tavoittelimme sivuille raikkaampaa ilmettä. Etusivun suurimpia muutoksia ovat jako kahteen palstaan ja uudenlaiset navigointipalkit.

Vielä enemmän on tapahtunut konepellin alla. Sivusto on siirretty kokonaan uudelle alustalle – edellinen järjestelmä ennätti palvella uskollisesti lähes yksitoista vuotta. Uudistuksen myötä pystymme toivottavasti tuottamaan visuaalisesti ja toimintojen puolesta parempia lukukokemuksia.

Ulkoisesti on tapahtunut paljon, mutta Kiiltomadon ydin, perehtyneet kirja-arviot ja kirjallista elämää käsittelevät pääkirjoitukset, eivät ole muuttuneet. Ulkoasu- ja järjestelmämuutokset eivät vähennä arvosteltavien teosten määrää, laatua tai käytettävissä olevaa tilaa.

Kiiltomadon etusivulla arvostelut on jaettu kotimaiseen proosaan, kotimaiseen lyriikkaan, ulkomaiseen kirjallisuuteen, tietokirjallisuuteen ja muuhun kirjallisuuteen. Ulkomainen kirjallisuus korvaa aiemman kategorian ”käännöskirjallisuus” ja sisältää jatkossa myös ne Ruotsissa ilmestyneet ruotsinkieliset teokset, jotka arvioidaan Lysmaskenissa. Muut kategoriat ovat ennestään tuttuja. Samat kategoriat löytyvät sivun yläosassa alemmasta vaakasuorasta valikkopalkista.

Etusivulla kirjan kannen vieressä oleva teksti on kritiikin alku. Koko arvostelun pääsee lukemaan klikkaamalla kirjan kansikuvaa tai arvostelun otsikkoa.

Etusivun oikeassa reunapalkissa ilmoitustaulun ja uusimpien arvostelujen alla on uusi palsta ”Arkiston kätköistä”. Siihen arpoutuu jokaisella sivunlatauskerralla kolme sattumanvaraista arvostelua Kiiltomadossa julkaistujen yli kahdentuhannen kritiikin joukosta. Hauskaa tutkimusmatkaa!

Arkistomatkailua tukee myös se, että kussakin teoskategoriassa kymmenen tuoreimman arvion jälkeen on hakupalkki, jonka avulla Kiiltomadon arkistosta voi hakea tietyn kuukauden tai vuoden aikana ilmestyneet arviot tai kaikki jonkin kategorian kirjoja koskevat kritiikit. Luonnollisesti perinteinen hakupalvelu sivun oikeassa yläkulmassa on yhä helpoin tapa hakea jotakin tiettyä arviota. Hakutoiminto on aiempaa parempi.

Uutena ominaisuutena mukaan on tullut kritiikkien kommentointi. Keskustelu näkyy kunkin kritiikin ja pääkirjoituksen lopussa, jossa on myös kommenttikenttä, jonka kautta voi lähettää oman kommentin. Kommentointi koskee kyseistä kritiikkiä tai pääkirjoitusta – yleistä keskustelua Kiiltomadossa ei tällä hetkellä ole.

Keskustelua voi käydä myös Kiiltomadon Facebook-sivulla, jonne pääsee suoraan Kiiltomadon etusivun Facebook-linkistä. Tieto uusista arvioista päivitetään tuoreeltaan Facebookiin. Myös kritiikkien jakaminen omille kavereille Facebookissa on tehty helpoksi: kunkin arvostelun lopussa ja vieressä on sitä varten Facebook-painike.

Onko sivuissa jotakin outoa, joka ei toimi? Voisiko jokin olla paremmin? Anna palautetta Kiiltomadon uudesta ulkoasusta tämän pääkirjoituksen perässä olevaan kommenttikenttään!