Sydämen asia
Asser Korhonen
Tammi 2004
Mainosmies on sikamies
Asser Korhonen on entinen copywriter. Tunnustus- ja paljastuskirjallisuuden välimaastoon sijoittuva satiirinen romaani Sydämen asia on hänen esikoisteoksensa. Ivan kohteena on yltiöpinnallinen, rahanahne mainostoimistoväki. Teos on osaltaan tekijänsä henkilökohtainen kosto niille, jotka savustivat hänet aikoinaan mainosalalta.
Sydämen asian päähenkilö ja kertoja on nimeltään Fynyl Ala-Niini. Ei äkkiä tule mieleen hölmömpää henkilön nimeä kirjallisuuden historiasta. Fenyylialaniini on ihmiselle potentiaalisesti vaarallinen yhdiste, jota syntyy yleisesti käytetyn makeutusaineen aspartaamin hajoamisen tuotteena. Fenyl on nousevan mainostoimisto Sydämen copywriter, jonka tärkein tavoite on saada osakkuus yritykseen päästä ja sen myötä käsiksi isoihin rahoihin.
Mainostoimisto Sydän on kova ja kylmä ympäristö, jossa pudotuspelit ovat jatkuvasti käynnissä. Uralla edetään kyynärpäätaktiikalla. Viinanhuuruiset neuvottelureissut vievät mainosmiehet asiakkaineen korpimökeille ja Pariisiin. Asiakkaille visioidaan bisnessoopaa suut silmät täyteen, ja lasku seuraa perässä. Siinä sivussa huitaistaan kasaan mainoksiakin.
Kun Fenyl ennen pitkää irtisanotaan epäselväksi jäävissä olosuhteissa, teoksen hektinen rytmi muuttuu tyystin. Kiihkeällä tempolla edennyt tarina ehtyy päähenkilön sisäisiin kriiseihin ja päätyy lopulta hänen puhdistautumiseensa mainosmaailman kuonasta. Rytminvaihto olisi melkoinen antikliimaksi, ellei potkujen saamisen herättämä pohjaton katkeruus yllättäen loisi tarttumapintaa kelle tahansa lukijalle näinä joukkoirtisanomisien aikoina.
Ranskalaisen entisen copywriterin Frédéric Beigbederin romaani 99F (Grasset, 2000), jonka suomennos ilmestyi vastikään Liken kustantamana nimellä 24,99€, on myös satiirinen kuvaus mainosmaailmasta päähenkilönään copywriter. Teos aiheutti taannoin Ranskassa suuren kohun ja tekijälleen potkut huippumainostoimistosta.
Sydämen asia on monin tavoin Beigbederin romaanin kaltainen – ehkä liiaksikin. Tarinoiden kaaret noudattelevat samoja linjoja. Molempien romaanien peruskaava on sama: copywriterin uran nousu ja tuho. Beigbederin teoksen puitteet ovat suurellisemmat. Rahaa liikkuu enemmän, ja viinan sijasta käytetään kokaiinia. Beigbeder kuvaa koko yhteiskunnan mädänneisyyttä, sitä, miten brändit ovat tulvineet kaikkialle. Kuluttaja on hänen kirjassaan uhri, jonka mieltymyksiä ja kulutustottumuksia mainosmies manipuloi. Korhonen ei lähde yhtä lailla ruotimaan koko yhteiskunnan laajuudelta. Hänen kärkensä kohdistuu mainosmiehiin, joiden uhreina ovat mainostajat; he maksavat viulut.
Satiirin henkilöt
Sydämen asian henkilögallerian muodostavat satiirille tyypilliset liioitellut, kärjistetyt hahmot. Asiakaspuolelta esimerkkinä mainittakoon uskomattoman groteski myymäläpäällikkö Eeropekka Kulju. Hän on vertatihkuva atooppinen ihraporsas, joka päästelee estoitta kaasujaan neuvotteluissa. Kulju on esimerkki siitä, miten mainostoimisto Sydän sietää asiakkaanaan ketä vain, jolla on rahaa maksaa.
Sydämen asian maailma on korostetusti miesten maailma. Mainoksia tekevät mainosmiehet. Sovinismi ja itsekkyys ovat teoksen henkilöiden yleisimmät luonteenpiirteet. Teoksen mainostoimistoväelle raha ainoa tavoite. Keskeiseksi nousee rahan tekemisen ja mainonnan moraali. Sydämen asian teema. Henkilöhahmojen tasolla Korhosen satiiri on osuvaa. Se paatos, jolla Korhonen ruoskii näitä kuvaamansa yhteiskunnan mätäpaiseita, on viehättävän kärkevää.
Tavalliset ihmiset elävät Sydämen asiassa täysin eri maailmassa kuin mainostoimistoihmiset. Heidän kanssaan tekemisiin Sydämen väki joutuu kohtauksessa, jossa tehdään markkinatutkimusta. Keskivertokuluttajat nähdään koetilaisuudessa yksisuuntaisen peilin lävitse. He näyttäytyvät mainonnan tekijöille lähinnä rumina luusereina.
Sydämen asian kieli on todella nopeaa ja miellyttävää lukea. Turhia koukeroita ei ole, lause on lyhyttä ja iskevää – kuin mainostekstiä ikään. Tässä näkyy Korhosen tausta copywriterina. Ainoastaan liiallinen mainosalan jargon haittaa lukemisen sujuvuutta aika ajoin. Sydämen asia on hauska romaani ja varsin mielenkiintoinen tirkistys mystiseen mainostoimistojen maailmaan. Mainosalalla työskenteleville se tarjoaa oletettavasti mahdollisuuden pohtia teoksen henkilöiden tosielämän vastineita. Nähtäväksi jää, onko Sydämen asia tekijältään vain entisten työtovereiden piikittelyn mittainen poikkeama kaunokirjalliselle kentälle.