Jussi Siirilän (s. 1967) romaanit ammentavat aiheensa lähihistorian tapahtumista. Aikamme mullistuksista itää yksilöiden selviytymiskamppailuja, jotka heruvat absurdia hilpeyttä.
Ison auton tunnun (2002) pumppukauppiaat sinnittelevät uusissa bisnestuulissa, ja Smartvillessä (2005) työn tarkoituksettomuus ahdistaa älykylän IT-osaajia. Selviytyjä ei sopeudu vaan lähtee. Maurin päivän (2003) alkoholisoituneelle nimihenkilölle taas kurssin muutos olisi myrkkyä. Palavan itsekkäänä ja aatteesta vieraantuneena hän puolustaa paikkaansa SKP:n kapeassa kärkijoukossa.

Kommunistien parissa ahkeroi myös Teräsrinnan Seppo Teräsrinta, Suojelupoliisin agentti. Seppo on impulsiivinen toiminnan mies, jolle isänmaan turvallisuus on sydämen asia. Keski-iän kynnyksellä Seppo ottaa tulta myös toisesta kipinästä ja alkaa havitella mieluisampaa siviilielämää. Suojelupoliisin puhelunauhoitukset 1970-luvun alkuvuosilta johtavat Sepon tilattua suurempaan ja koskettavampaan elämänjäristykseen.

Ikinuori nelikymppinen

Teräsrinnan tapahtumat käynnistyvät heinäkuussa, kun Lake Windermerellä lomaileva Seppo on aistivinaan ilmassa uuden elämän havinaa. Seppo kerää ammatissa harjoitetun tilannerohkeutensa tuota pikaa ja häipyy hotellista aikeitaan selittämättä ja avopuolisoaan hyvästelemättä. Pako on lähtölaukaus hukkareissuille ja hortoiluille, joiden yltiöoptimismissa rypevä Seppo uskoo päätyvän jonkun nuoren kaunottaren kupeeseen. Menoa ja meininkiä jäsentävät kuukaudet ja kaupungit. Puolen vuoden aikana Seppo ehtii pyrähtää kotoisalta pääkaupunkiseudulta myös Lontooseen ja Haagiin. Elonmelskeessä rähjääntyy tärviölle useampikin Sepon huolella valitsemista merkkivaatteista, sillä eritteet lentävät herkästi molemmista päistä niin agentilta kuin seuralaisiltakin.

Neljääkymmentä hipova ikä on Sepolle kommunistejakin harmillisempi vitsaus. Kiusalliset kommentit vaatetuksen sopimattomuudesta osoittavat vuosirenkaiden erottuvan nuorekkaan rekvisiitan läpi ketään hämäämättä. Yli-iästä koituva charmivaje ei ehdi nujertaa Seppoa täysin maahan, sillä tyttöjen nuivaa käytöstä seuraavat ilkeämmät vastoinkäymiset. Niiden puristuksessa Seppo olisi kypsä kellahtamaan äitinsä viereen sairaalavuoteelle, mutta hoitohenkilökunta estää. Äidillistä lohtua Sepolle tuskin liikenisikään, sillä hän ei enää vastaa Alzheimerin tautia sairastavan rouva Teräsrinnan käsitystä pojastaan, jonka tämä luulee olevan vasta viisivuotias.

Sana Sepon toilailuista kantautuu työpaikalle, ja siksi alaisensa parasta ajatteleva esimies lähettää hänet terapeutille. Psykologi näkee Sepossa aikuistumista ja vastuuta karttavan X-sukupolven edustajan. Agentti käy kärttyisäksi haistaessaan diagnoosissa viittauksen keski-iän kriisiin. Seppo sietää sukupolviajattelua vain silloin, kun se ei koske häntä itseään. Alkoholisoituneessa ja nuhjuisessa kommunistikonkarissa hän näkee suurten ikäluokkien ruumiillistuneen päätepisteen, johon on kuljettu tekorohkean radikalismin, yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja seksuaalisen vapautumisen kautta.

Suuret suutarit Kohutekki ja Paavo

Seppo on romaanin kokija ja kertoja. Muut jäävät hänen ajatustensa ja tuntemustensa pinnallisesti kuvatuiksi ärsykkeiksi tai reaktiopinnoiksi. Eri toten reagoitavaa riittää, sillä Sepon impulsiivisuus purkautuu hektisenä toimintana. Työpaikkapsykologi arvelee Sepon olevan lapsuuden kolhuista kärsivä rajatilapersoonallisuus. Ensimmäinen johtolanka Sepon varhaisvuosista kumpuavaan häiriöön on äidin huokaisema yksitäinen sana, Kohoutek.

Kohoutekin arvoitus alkaa ratketa hypnoositerapiassa, jonne Seppo päätyy, kun selviää, että hän on torjunut lapsuusmuistoja mielestään kuin kommunismia ympäriltään. Hurjimmillaan vuoden 1973 kohukomeetta Kohoutekin uskottiin näkyvän pelkällä silmällä päivänvalossa. Kohoutek-episodi edustaa Siirilälle ominaista tarina-ainesta, joka koostuu vitseistä ja kaupunkilegendoiksi kelpaavista sattumuksista. Kohoutek-Wikipediassa komeetta mainitaankin populaarikulttuurissa viljellyksi aihelmaksi. Sepon komeettakiihkoa ei ruoki Muumi-seikkailu vaan National Geographic. Hän ei odota pyrstötähteä tuomiopäivän pelottavana enteenä vaan mahtavana elämyksenä, jonka kirkkautta pystyisi katsomaan yölläkin vain aurinkolasit päässä.

Lapsuuden Kohutekki-villitys on Sepon elämän jättipamauksiksi kuvitelluista suutareista ensimmäinen. Toinen ajoittuu Sepon aikuiselämän juoksuun, ikäkriisin varjostamaan nykyhetkeen. Sepon aie Paavo Lipposen häpeällisen DDR-menneisyyden paljastamiseksi ei näet pysähdy siihen, että Rusi-skandaalista säikähtänyt Suojelupoliisi evää hankkeelta siunauksensa. Seppo tarttuu kiellettyyn tehtävään antaumuksella, jonka ansiosta Teräsrintojen vuosisatainen toiminta isänmaan eduksi on ikuistunut aikakirjoihin kuin linnoittaja Ehrensvärdin maine patsaan jalustaan. Seppo ei saa tuhrittua Lipposen kilpeä vaan aikaistettua henkistä haaksirikkoaan. Myytti isänmaallisten Teräsrintojen legendaarisista urotöistä kun alkaakin tässä tiimellyksessä kääntyä pahaenteisesti tarinaksi viholliseen rakastuneesta lähimmäisestä.

On muutoksen aika

Teräsrinta on sujuvasti etenevä toimintaromaani, jonka ansioita on etsittävä muualta kuin tarkasta kuvauksesta tai syvällisestä pohdiskelusta. Vauhdikkaiden käänteiden ja jopa groteskin tuntomerkit täyttävien tilanteiden runsaudesta huolimatta teoksella on myös painavaa sanottavaa lukkiutuneista totuuksista ja asian kuin asian perusteettomasta yliarvostuksesta. Tervetulleen nyrjähtäneet näkökulmat kirvoittavat huojentavaa naurua ja opastavat oivallukseen.

Siirilälle tyypillisesti päähenkilön suurimmat ongelmat on tämänkin romaanin lopussa voitettu, ja tie uusiin mahdollisuuksiin avautuu kutsuvana. Toki Teräsrinnan päätöksessä on myös huomattavaa omintakeisuutta. Teoshan loppuu erilaisena romaanina kuin alkaa. Menneisyyden mörköjen murennuttua Sepon koheltamista säestänyt nauru nostaa päätään vain kerran kuollakseen sitten tarpeettomana pois. Kerronnan riehakas revittely rauhoittuu edetäkseen ilman vinkeitä koukkuja. Samaa tahtia seestyy Sepon suojeluvaisto, joka alkaa tunnistaa arvokkaita kohteita myös siviilielämässä.

Jaa artikkeli:

 

Lisätietoa muualla verkossa

Sanojen aika Aiemmin Kiiltomadossa Sopuli Ison auton tuntu Maurin päivä