Kauppamatkustajan syntymä
Sami Parkkinen
Gummerus 2004
Ottopojan varjosta omille jaloille
Sami Parkkinen on yltänyt romaanillaan Teo (2000) Finlandia-palkintoehdokkaaksi asti, siksi odotukset hänen uutta teosta kohtaan ovat korkealla. Kauppamatkustajan syntymä on kertomus markkinoita kiertelevien kauppamatkustajien omalaatuisesta elämäntyylistä. Romaanin keskiössä on kolmikko, johon kuuluvat isä ja poika sekä heidän mukaansa ajautuva naapurin poika. Parkkisen kuudes romaani osoittaa kirjailijan niukan ilmaisun taidon.
Parkkisen tuotannon tärkeä teema on oman paikkansa löytäminen, niin on myös perusvireeltään traagisessa Kauppamatkustajan syntymässä. Se on päähenkilönsä Matin kehityskertomus isänsä ja naapurin pojan varjosta omaan elämänsä herraksi. Romaanissa tavoitellaan jättiläiskauppoja, jotka ilmiömäisyydellään hämmästyttävät niin myyjää kuin ostajaakin vielä pitkään. Vasta ne tehtyään voi pitää itseään todellisena kauppamatkustajana, se hetki on kauppamatkustajan syntymä.
Matti on romaanin retrospektiivinen minäkertoja. Hänellä on tapana kommentoida alati tarinan edistymistä. Hän ennakoi, selittää järjestystä ja jättää kertomatta tiettyjä tapahtumia. Ratkaisu on hieman teknisen tuntuinen, mutta näin luodaan vaikutelmaa jokseenkin yksinkertaisesta kertojasta. Vaikutelmaa vahvistaa se, että Matti on kaupanteossa avuton, häntä pitää aina vahtia, ettei hän joudu ostajien petkuttamaksi. Miten tulla toimeen, kun on elämän pokeripöydässä saanut käteensä kehnonlaiset kortit, siitä tässä on kyse.
Häviäjien sukua
Kertojan lapsuuden kiintopiste on käytöstä poistettu huoltoasema Kuhmoisten lähellä. Huoltamon yläkerrassa asuu Henkka vanhempineen ja alakerrassa Matin perhe. Lapsuuden leikit liittyvät kaikki myymiseen, kaupanteko on heti verissä. Maisemat nelostien varrella tulevat pojille tutuiksi lukemattomilla myyntimatkoilla. Lapsuuden markkinareissujen kuvauksiin Parkkinen on onnistunut luomaan nostalgista hohdetta ja monenlaisia hauskoja kaskuja, joiden aiheena yleensä on isän nokkeluus kauppamiehenä. Onnen aikoja alkaa kuitenkin varjostaa isälle yhä useammin maistuva viina.
Matin isä on täysiverinen kauppamies. Hänen haaveenaan on ostaa takaisin isoisänsä menettämä sukutila, Kaunisniemen kartano. Viina ja epäonniset liiketoimet ovat kuitenkin suvun miesten perintö. Matti seuraa isänsä jalan jälkiä eikä voi välttyä huonoilta vaikutuksilta.
Henkka on toista maata. Hänellä on silmää kaupantekoon. Henkka on oikeastaan Matin täydellinen vastakohta. Henkka onnistuu jättiläiskaupoissaankin jo nuorena myydessään huippukalliin maton ja vieläpä ylihintaan. Samanlaisista lähtökohdista hän onnistuu kaikessa, kun taas Matti ei missään. Isän suosiostakin kilpailtaessa Henkka vie useimmiten voiton. Matti nostaa Henkkaa jalustalle liiallisuuksiinkin asti. Vastakohta-asetelmalla hän pyrkii luomaan kontrastia omalle kasvutarinalleen.
Alamäki
Viina on Kauppamatkustajan syntymässä kaiken pahan lähde. Juopottelun myötä isästä sukeutuu ailahtelevainen. Jos joskus tarjoutuukin mahdollisuus menestymiseen, sitä seuraa aina ryyppyputki, jolloin viimeinenkin penni juodaan pois. Sitten ollaan taas lähtöpisteessä. Ryyppäminen johtaa avioeroon. Ennen pitkää isä ajautuu välirikkoon myös Matin ja Henkan kanssa. Viimeinen pisara on Kaunisniemen kartanon päätyminen hänen vihamiehensä omistukseen. Kaunisniemen myötä isältä menee unelma, jonka vuoksi tehdä edes töitä.
Matin ja isän välirikko tapahtuu väärinkäsityksen takia. Isänsä hakkaama Matti on uuden tilanteen edessä; hänen pitää alkaa itse rakentaa omaa elämäänsä. Suvun perinteinen malli on selvä, ja sille tielle hän lähteekin. Matti alkaa kierrellä yksin markkinoita, mistä seuraa vuosien juopottelukausi. Sillä välin Henkka opiskelee ja lähtee luomaan uraa ulkomaille.
Myöhäinen kauppamatkustajan syntymä
Nainen koituu Matin pelastukseksi. Ratkaisu on lattea, ja näillä main romaani on heikoimmillaan ja uskottavuus koetuksella. “Olin lihava, töykeä ja pahanhajuinen juoppo“, Matti kuvailee tilaansa. Lukija on ihmeissään, mitä nainen voisi Matissa nähdä. Joka tapauksessa rappion kierre katkeaa. Uuden alun kruunuksi Matti perii rikkaan isotätinsä. Rahat polttavat taskussa, viina houkuttelisi, mutta Matilla on jättiläiskaupat silmissään. Sovituksen hintana ovat kaikki rahat. Kauppamatkustaja syntyy, ja Matti löytää oman paikkansa maailmassa.
Perintö ja periminen ovat Kauppamatkustajan syntymän keskeisiä teemoja. Isältä saatu henkinen perintö on viedä pojan mukanaan lopullisesti turmioon. Isotädin rahallinen perintö antaa mahdollisuuden muuttaa suuntaa. Toisaalta oikeasti omillaan aloittaminen ja vapaaksi pääseminen voivat vaatia molemmista perinnöistä eroon pääsemistä.
Kauppamatkustajan syntymä on valitettavalla tavalla väkisin venytetty romaanin mittoihin mm. taitollisilla jipoilla, vaikka Parkkinen onkin luonut tarinansa taidokkaasti. Eksoottisen tuntuinen kauppamatkustajuus ja markkinamiljöö ovat aiheina tuoreita ja vieläpä elävästi kerrottuina hauskaa luettavaa. Teoksessa yhteen punoutuu kolme erilaista elämänkohtaloa. Isän syöksykierre, kultapoika Henkan rakettimainen nousu ja Matin pohjakosketuksen jälkeinen paikkansa löytäminen ovat tasapainoinen kokonaisuus, jossa on draaman ja liikkeen tuntua.
Lisätietoa muualla verkossa